Toen was geluk heel gewoon

Op 2 januari 1994 begon de KRO met een komische televisieserie, gebaseerd op de Amerikaanse sitcom The Honeymooners. KRO-producent Frank Jansen kwam met het idee en kocht in New York de rechten bij CBS en de erven Jackie Gleason in Los Angeles.

 

Aanvankelijk werd de productie gedaan door Vincent van der Vliet voor John de Mol Produkties met Frank Jansen als coproducent en eindredacteur. Na twee seizoenen beëindigde de KRO uit efficiencyoverwegingen de productieopdracht aan De Mol en nam Frank Jansen de productie zelf ter hand.

 

De eerste afleveringen zijn bewerkingen van de originele scenario's van Gleason, vertaald door Gerard Cox en Sjoerd Pleijsier. Aanvankelijk speelde de serie zich af in het Rotterdam-Zuid van eind jaren vijftig. De eerste aflevering speelt in het jaar 1959.

 

In de beginjaren was de serie duidelijk trager van karakter dan in de latere jaren omdat deze aflevering vertalingen waren van de Honeymooners. Vanaf 1996 schreven Cox en Pleijsier de afleveringen zelf en werd het tempo hoger en sommige karakters excentrieker. Zo was Simon in het begin nogal een sullig type terwijl hij later geslepen was. Harmsen was in het begin een vrij kleurloze directeur. Uiteindelijk speelt de laatste aflevering in 1974.

 

De titel van de serie refereert aan het refrein van het lied '1948' dat door Kees van Kooten en Wim de Bie werd geschreven en gezongen in het VARA-programma Hadimassa en dat later een bescheiden hit was voor Gerard CoX.

 

In 1999 won de serie zowel de Gouden Televizier-Ring (voor beste tv-programma) als Het Gouden Beeld (voor beste comedyproductie). Gerard Cox ontving tevens een Gouden Beeld, voor beste comedyacteur.

 

Op 12 april 2008 maakte Joke Bruijs in een vraaggesprek met De Telegraaf bekend dat de serie zou gaan stoppen. Op 7 november 2008 werd de laatste aflevering opgenomen op het Mediapark in Hilversum. De laatste afleveringen zijn uitgezonden in 2009. Op 3 juni 2009 werd de slotaflevering: De rek is er uit uitgezonden, voorafgegaan door een documentaire over de reeks, waarin naast de drie vaste hoofdrolspelers ook Mouna Goeman Borgesius aan het woord komt.

 

In 2014, 20 jaar na het begin van de serie, verscheen er een bioscoopfilm. Waar de serie altijd "35 jaar geleden" (dus 35 jaar voor de oorspronkelijke uitzenddatum) speelde, speelt de film net als de laatste afleveringen in 1974, dus 40 jaar voor verschijnen.